Der er tydelig sammenhæng mellem hjernens funktion og kroppens bevægelse. Hjernen aktiveres gennem et samspil af impulser når vi er fysisk aktive, samtidig stimuleres vores evne til at tænke og ikke mindst vores evne til læring.
VI VED derfor nu efter vores 3 modul, hvor vigtig bevægelse er, både for læring i skolen , men også for evne til at skabe sociale relationer.
20% af vores energi bruges i hjernen og den er først udviklet omkring 20-23 år. De neurale netværk, der bruges hyppigt, bliver stærkere og specialiserer sig. De, der ikke bruges jævnligt, degenererer og går i dvale.
- Use it OR loose it
Hjernen har udviklet sig i takt med mennesket lange udvikling fra dyr til menneske. Hjernen er opdelt i 3 områder (krybdyrhjernen, tidlig pattedyrshjerne og ny pattedyrshjerne), som hver især har sin egen hukommelse og måde at reagere på.
Krybdyrhjernen består af hjernestammen og lillehjernen og er den mest primitive del af hjernen. Hypothalamus finder sted i denne del og udskillerhormoner. Krybdyrhjernen styrer de mest livsnødvendige funktioner som søvn, opmærksomhed, åndedræt, sult osv. Derudover kan den ikke reagere følelsesmæssigt.
Den tidlige pattedyrhjerne er et lille område omkring hjernestammen og midthjernen, hvilke indeholder de mere følelsesmæssige dimensioner. De påvirkninger vi får fra omverdenen, bliver lagret i denne hukommelse og kan dermed findes frem igen når kroppen genkender påvirkningen. Til sidst er det også i den tidlige pattedyrshjerne, at vi finder adfærd og yngelpleje og tilknytning mor og unger imellem.
Den nye pattedyrshjerne (kortex) består af hjernebarken, thalamus og hippocampus og styrer tænkning, sprog, logik, motorik, sanser og impuls. Denne er størst hos mennesket. Vi er også i stand til at reagere på påvirkninger og ikke kun føle dem, samt udfri fri vilje og selvbevidsthed.
Hjernen er ikke en statisk størrelse. Den er plastisk og
ændrer sig livet igennem. Hjernen bliver hele tiden påvirket og forandret, alt
efter hvad livet udsætter os for.
- Eva, Hilde, Nicoline, Pernille og Katrine
Ingen kommentarer:
Send en kommentar